Ge | En |
Ჩვენი ჯანმრთელობისთვის ვარჯიში და ყოველდღიური ფიზიკური აქტივობა აუცილებელი ფაქტორია. Მაგრამ იმისთვის რომ თავი კარგად ვიგრძნოთ, ვიყოთ ენერგიულები და პროდუქტიულები მხოლოდ ფიზიკური აქტივობა საკმარისი არ არის და საჭიროა სხვა მნიშვნელოვან რაღაცეებსაც მივაქციოთ ყურადღება.
ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი საკვების სწორად შერჩევაა.
Ჩვენი ენერგიის მთავარი წყარო ის საკვებია, რასაც დღის განმავლობაში ვიღებთ. Სწორად შერჩეული საკვები გევხმარება სხეულის ცხიმის შემცირებაში, ამცირებს სხვადასხვა დაავადების რისკს, გვაძლევს მეტ ენერგიას, გვეხმარება ზოგადი ფიზიკური მდგომარეობის გაუმჯობესებაში.
იმისთვის რომ ორგანიზმა შეასრულოს ყველა მისთვის დაკისრებული მოვალეობა, საჭიროა დღის განმავლობაში მივაწოდოთ საჭირო რაოდენობის მიკრო და მაკრო ნივთიერებები (ცილები, ცხიმები, ნახშირწყლები, ვიტამინები და მინერალები) გრძელვადიან პერსპექტივაში, არ შეიძლება არცერთი ზემოთ ჩამოთვლილი ნივთიერების რაციონიდან სრულად ამოღება.
იმის გარდა რომ აუცილებელია მივაქციოთ ყურადღება რას ვჭამთ, ასევე მნიშვნელოვანია მივაქციოთ ყურადღება რამდენს ვჭამთ.
ადამიანი ნებისმიერი მოქმედების დროს იყენებს კალორიებს (ერთი კილოკალორია არის სითბოს ის რაოდენობა, რომელიც საჭიროა 1 ლიტრი წყლის გასაცხელებლად 1 გრადუსი ცელსიუსით. ეს საზომი ნუტრიციოლოგიაში გამოიყენება იმ ენერგიის რაოდენობის გამოსათვლელად, რომელიც საკვებიდან მიეწოდება ორგანიზმს.) დაწყებული სუნთქვიდან დამთავრებული ორგანოების მუშაობით. ის თუ რამდენ კალორიას მოიხმარს ჩვენი ორგანიზმი დამოკიდებულია ასაკზე, სქესზე, წონასა და სიმაღლეზე, სხეულის კომპოზიციაზე, კუნთოვანი მასისა და ცხიმოვანი ქსოვილის შეფარდებაზე, ფიზიკური აქტივობის დონეზე.
თუ ჩვენი მიზანი წონის კლება და ცხიმის წვაა, საჭიროა მივიღოთ იმაზე ნაკლები კალორია ვიდრე დღის განმავლობაში ვხარჯავთ. თუ ჩვენი მიზანი წონის შენარჩუნებაა, საჭიროა იმდენივე კალორია მივიღოთ რასაც ვხარჯავთ, თუ ჩვენი მიზანი წონის მომატებაა საჭიროა იმაზე მეტი კალორია მივიღოთ რასაც ვხარჯავთ.
თუ არ იღებ შენი მიზნის შესაბამის კალორიას, არ აქვს მნიშვნელობა რამდენ საათს ატარებ ფიტნეს დარბაზში, საკმაოდ რთული იქნება სასურველი შედეგის დანახვა.
იმის გამო რომ კალორიების დათვლა საკმაოდ რთული პროცესია მე ვიყენებ უფრო გამარტივებულ ხერხს.
დღის განმავლობაში 3-4 ჭამა, თითო ჭამაზე მიიღეთ ქვევით მოცემული საკვების რაოდენობა, ამისათვის კი ხელით გაზომვის მეთოდი გამოიყენეთ. (მამაკაცებისთვის გაორმაგებული რაოდნეობა).
მაგალითად: თევზი, საქონლის ხორცი, ლობიო, კვერცხი.
მაგალითად: ისპანახი, სტაფილო, ყვავილოვანი კომბოსტო, პომიდორი.
მაგალითად: წიწიბურა, ტკბილი კარტოფილი, ბრინჯი, ჟოლო.
მაგალითად: ზეითუნის ზეთი, ნიგოზი, ავოკადო, ნუში. (დაახლოებით ცერა თითის ზომა)
რატომ არის კარგი გამოიყენოთ ხელით გაზომვის მეთოდი:
ვარჯიშის და კვების გარდა ასევე მნიშვნელოვანია:
ნინი გოგუაძე (ნინიკუშკა)
Ნინი გოგუაძე (ნინიკუშკა), სერთიფიცირებული ფიტნეს ინსტრუქტორი და სპორტული ნუტრიციოლოგია. Სპორტთან ბავშვობიდან აქვს შეხება. სკოლის პერიოდში სრიალებლდა თხილამურებზე, იყო არაერთი შეჯიბრის მონაწილე და გამარჯვებული, დაკავებული იყო კედელზე ცოცვით და ფეხბურთის თამაშით.
აქტიურად ფიტნესით დაახლოებით 6 წლის წინ დაინტერესდა და ვარჯიში მისი ცხოვრების ნაწილი გახდა. ცდილობს სხვა ადამიანებსაც შეაყვაროს ვარჯიში და დაანახოს, რომ ფიზიკურ აქტივობას ბევრად მეტის მოცემა შეუძლია, ვიდრე უბრალოდ წონის კლებაა.
ჩვენი ვებ-გვერდი იყენებს Cookie ფაილებს, რათა დავხვეწოთ და გავამარტივოთ თქვენს მიერ ჩვენი ვებ-გვერდით სარგებლობა, ღილაკზე „არ ვეთანხმები“-ს დაჭერის შემთხვევაში თქვენ უარს აცხადებთ Cookie ფაილების გამოყენებაზე. მეტი ინფორმაციისთვის იხილეთ ჩვენი Cookie პოლიტიკა.
პროდუქცია | კულინარია მოვლენები |