დღის პროდუქტები
რა გავლენას ახდენს თევზის საკვებ რაციონში შეტანა სახის კანზე და რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ ის სასურველი შედეგის მისაღებად

რა გავლენას ახდენს თევზის საკვებ რაციონში შეტანა სახის კანზე და რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ ის სასურველი შედეგის მისაღებად

რო­გო­რი თევ­ზია სა­სარ­გებ­ლო კა­ნის­თვის?

 

ცხი­მი­ა­ნი თევ­ზი, რო­გო­რი­ცაა ორა­გუ­ლი, სკუმბრია, სარ­დი­ნი, სი­ომ­გა და თი­ნუ­სი, რო­მე­ლიც მდი­და­რია კა­ნის­თვის სა­ჭი­რო სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბით, მათ შო­რის:

 

  • ომე­გა -3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბი;
  • ვი­ტა­მი­ნი D;
  • თუ­თია;
  • ცი­ლე­ბი და ამი­ნომ­ჟა­ვე­ბი.

როგორ მოქმედებს თევზი კანის მდგომარეობაზე?

როგორ მოქმედებს თევზი კანის მდგომარეობაზე?
  • თევ­ზის, მა­გა­ლი­თად ორა­გუ­ლის რე­გუ­ლა­რუ­ლი მოხ­მა­რე­ბა ამ­ცი­რებს ან­თე­ბას და გა­ღი­ზი­ა­ნე­ბას კან­ზე. ომე­გა -3 ცხი­მო­ვან მჟა­ვებს აქვთ ძლი­ე­რი ან­თე­ბის სა­წი­ნა­აღ­მდე­გო ეფექ­ტი. მცირ­დე­ბა სი­წით­ლე და გა­ღი­ზი­ა­ნე­ბა, ასე­ვე ხელს უწყობს აკ­ნეს და ეგ­ზე­მის გან­ვი­თა­რე­ბის რის­კის თა­ვი­დან აცი­ლე­ბას.
  • ომე­გა -3-ით გან­სა­კუთ­რე­ბით მდი­და­რი ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლია, რო­მე­ლიც მთელს მსოფ­ლი­ო­შია აღი­ა­რე­ბუ­ლი. ეს თევ­ზი შე­გიძ­ლი­ათ ნა­ხოთ ქარ­თუ­ლი ბრენ­დის - "ოკე­ა­ნე“-ს ასორ­ტი­მენ­ტში, რო­მე­ლიც სწო­რედ ნორ­ვე­გი­უ­ლი თევ­ზე­უ­ლის ნედ­ლე­უ­ლით მა­რაგ­დე­ბა.
  • ორა­გუ­ლი ხელს უწყობს კა­ნის ღრმა და­ტე­ნი­ა­ნე­ბას. კა­ნის უჯრე­დებს სჭირ­დე­ბათ კარ­გი და­ტე­ნი­ა­ნე­ბა სიმ­კვრი­ვი­სა და ელას­ტი­კუ­რო­ბის შე­სა­ნარ­ჩუ­ნებ­ლად. ომე­გა -3 მჟა­ვე­ბი ხელს უწყობს უჯრე­დებ­ში ტე­ნი­ა­ნო­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბას, ხელს უშ­ლის სიმ­შრა­ლეს, აქერ­ცვლას და ნა­ო­ჭე­ბის ად­რე­ულ გა­ჩე­ნას.
  • ჯან­სა­ღი ბზინ­ვა­რე­ბა და კა­ნის თა­ნა­ბა­რი ელ­ფე­რი. თქვენს დი­ე­ტა­ში ცხი­მი­ა­ნი თევ­ზის რე­გუ­ლა­რუ­ლი ჩარ­თვა ხელს უწყობს სის­ხლის მი­მოქ­ცე­ვის გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბას, რაც ხელს უწყობს ჟანგბა­დი­სა და საკ­ვე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის მი­წო­დე­ბას კა­ნის უჯრე­დებ­ში. შე­დე­გად კანი ხდე­ბა უფრო სუფ­თა, ბზინ­ვა­რე და გლუ­ვი.
  • დაც­ვა და­ზი­ა­ნე­ბის­გან. თევ­ზი, მა­ღა­ლი ან­ტი­ოქ­სი­დან­ტე­ბის შემ­ცვე­ლო­ბის გამო, ეხ­მა­რე­ბა ებ­რძვის კა­ნის და­ზი­ა­ნე­ბას, რო­მე­ლიც გა­მოწ­ვე­უ­ლია მზის ზე­მოქ­მე­დე­ბით და გა­რე­მოს და­ბინ­ძუ­რე­ბით. ვი­ტა­მი­ნი D ასე­ვე იცავს ულტრა­ი­ის­ფე­რი გა­მოს­ხი­ვე­ბის­გან, ამ­ცი­რებს კა­ნის ნა­ად­რე­ვი და­ბე­რე­ბის რისკს.

რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი კანის გასაუმჯობესებლად?

რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი კანის გასაუმჯობესებლად?

კა­ნის მდგო­მა­რე­ო­ბის შე­სამ­ჩნე­ვი გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბის მი­საღ­წე­ვად რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია რა­ცი­ონ­ში თევ­ზის ჩარ­თვა კვი­რა­ში 2-3-ჯერ. ეს არის ოპ­ტი­მა­ლუ­რი რა­ო­დე­ნო­ბა ორ­გა­ნიზ­მის გა­დატ­ვირ­თვის გა­რე­შე სა­ჭი­რო საკ­ვე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის მი­სა­ღე­ბად. ამ შემ­თხვე­ვა­ში უპი­რა­ტე­სო­ბა უნდა მი­ე­ნი­ჭოს ომე­გა-3 მჟა­ვე­ბით მდი­დარ ცხი­მო­ვან თევზს, რო­გო­რი­ცაა ორა­გუ­ლი, კალ­მა­ხი, სკუმბრია, ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლი ან სარ­დი­ნი.

ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლის მუ­ცე­ლი (სი­ომ­გა) ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე სა­სარ­გებ­ლო და გემ­რი­ე­ლი ნა­წი­ლია, რო­მე­ლიც მდი­და­რია ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით. ამ ნა­წი­ლის ცხი­მი­ა­ნო­ბა გან­სა­კუთ­რე­ბით სა­სარ­გებ­ლოა ორ­გა­ნიზ­მის­თვის, რად­გან ხელს უწყობს გუ­ლის ჯან­მრთე­ლო­ბას, კა­ნის მდგო­მა­რე­ო­ბის გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბას და ტვი­ნის ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბას.

ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბი – ამ მნიშ­ვნე­ლო­ვან ცხი­მებს ორ­გა­ნიზ­მი ვერ გა­მო­ი­მუ­შა­ვებს და მათი მი­ღე­ბა აუ­ცი­ლე­ბე­ლია საკ­ვე­ბი­დან. ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლი ერთ-ერთი სა­უ­კე­თე­სო წყა­როა ომე­გა-3-ის­თვის, რაც ამ­ცი­რებს ან­თე­ბას, ეხ­მა­რე­ბა კა­ნის ტე­ნი­ა­ნო­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბას და იცავს ულტრა­ი­ის­ფე­რი სხი­ვე­ბის­გან.

ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლი დიდი რა­ო­დე­ნო­ბი­თა შე­ი­ცავს ცი­ლებს, რომ­ლე­ბიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია კუნ­თე­ბი­სა და ქსო­ვი­ლე­ბის აღ­დგე­ნის­თვის. ასე­ვე, მას­ში არის კო­ლა­გე­ნი, რო­მე­ლიც ეხ­მა­რე­ბა კანს ელას­ტი­კუ­რო­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბა­ში.

ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლის მუ­ცელ­ში უხ­ვა­დაა ვი­ტა­მი­ნი D, რო­მე­ლიც აძ­ლი­ე­რებს ძვლებს და აუმ­ჯო­ბე­სებს იმუ­ნურ სის­ტე­მას, ასე­ვე კა­ლი­უმ­სა და სე­ლენს, რომ­ლე­ბიც ორ­გა­ნიზ­მის­თვის მნიშ­ვნე­ლო­ვან ფუნ­ქცი­ებს ას­რუ­ლე­ბენ.

ვე­გე­ტა­რი­ა­ნე­ლე­ბის­თვის ან მათ­თვის, ვინც არ მი­ირ­თმევს თევზს, ალ­ტერ­ნა­ტი­ვა არის ომე­გა -3 და­ნა­მა­ტე­ბი, რომ­ლე­ბიც და­ფუძ­ნე­ბუ­ლია მცე­ნა­რე­ულ წყა­რო­ებ­ზე, რო­გო­რი­ცაა სე­ლის ზეთი ან წყალმცე­ნა­რე­ე­ბის ზეთი.

და­მა­ტე­ბი­თი რჩე­ვე­ბი

მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია გვახ­სოვ­დეს, რომ თევ­ზის გარ­და კა­ნის მდგო­მა­რე­ო­ბა­ზე გავ­ლე­ნას ახ­დენს ზო­გა­დი კვე­ბა და ცხოვ­რე­ბის წესი. მაქ­სი­მა­ლუ­რი ეფექ­ტის­თვის რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია თევზთან ერ­თად მი­ი­ღოთ ახა­ლი ბოსტნე­უ­ლი, ხილი და საკ­მა­რი­სი რა­ო­დე­ნო­ბით წყა­ლი.

მო­ე­რი­დეთ შემ­წვა­რი თევ­ზის ჭა­მას, რად­გან შემ­წვა­რი ზეთი და ცხი­მე­ბი შე­იძ­ლე­ბა სა­ზი­ა­ნო იყოს კა­ნის­თვის. უპი­რა­ტე­სო­ბა მი­ა­ნი­ჭეთ გა­მომ­ცხვარ, ორ­თქლზე ან გრილ­ზე მო­ხარ­შულ თევზს.

გახ­სოვ­დეთ, რომ თქვე­ნი კა­ნის შე­სამ­ჩნე­ვი გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბა არ მოხ­დე­ბა ერთ ღა­მე­ში. რო­გორც წესი, ხი­ლუ­ლი ეფექ­ტის­თვის თევ­ზის რე­გუ­ლა­რულ მოხ­მა­რე­ბას რამ­დე­ნი­მე კვი­რი­დან ერთ თვემ­დე დას­ჭირ­დე­ბა.